AikiMag

Az Aikido Magazin

Amit még sosem mondtak el Neked a fekete övről

2015. június 22. 10:03 - ZalaváriNoémi

Ez a cikk azoknak szól, akiknek még nincs fekete övük, de ez lehőbb vágyuk. [a ford.]



black_belt.jpg



Évekig hazudtak neked.

Beléd nevelték, megvédve téged a valóságtól, észre sem vetted, de titokban kimosták az agyad, azt akarták, hogy elhidd, amióta csak először találkoztál a harcművészettel...

Miért?

A rövid válasz: mert a kényelmes hazugság biztonságosabb, mint a kényelmetlen igazság.

A hosszú válasz: mert ha tudnád az igazságot, a teljes igazságot, valószínű sosem kezdted volna el a harcművészetet, és nem olvasnád ezeket a sorokat.



Hadd magyarázzam el!

Sikeresen elhitették veled, hiszen ez folyik könyvekből, filmekből, TV showműsorokból, magazinokból, hirdetésekből. Mindenhová, ahova csak néztél, azt hitették el veled, hogy a legmagasabb elérendő cél a legendás fekete öv.


A félelmet nem ismerő kockahasú harcos csípőjén hibátlanul megkötött sötét, misztikus és egzotikus öv képét mutatták neked éjjel-nappal.  black_belt_magazinearticle_cover_1.jpg

Az a harcos? Lehetnél Te.

Ez a bátorság? Lehetne a tiéd.

(Azok a hasizmok is.)


Csak szerezd meg a fekete övet, és minden tökéletes lesz.




Ez az amit el szeretnének veled hitetni.

Rá fogsz jönni arra, hogy nem számít hányszor nézted meg a Karate kölyköt, Kwai Chang Caine-t vagy a Tini ninja teknőcöket; az ősi alapnak, - amin a karate nyugszik, - semmi köze a csípőd köré csavart fekete ruhadarabhoz. [Ha elégszer láttad a Karate kölyköt, akkor ezt ismerned kell: "- Milyen öve van?" "- Vászon." :) (a ford.)]

A fekete öv volt a hazugság. Egy mítosz. Egy tündérmese. Egy alapjában véve hibás tényre alapszik.

Meg fogod látni, amikor megkapod a fekete öved, és véget ért a nagy felhajtás és buli, kétségtelenül el fog jönni a nyugtalanító felismerés:

Semmi sem változott.

 
Valószínűleg lesz egy kevés horzsolásod, talán még monoklid is, vagy fájó bordád. [Ne aggódj, az aikidóban nem. (a ford.)] A pénztárcád is vékonyabb egy kicsit. De még mindig pontosan ugyan az fószer vagy. Még mindig elfelejtesz apró részleteket a katában. Még mindig elkövetsz hülye hibákat a kihonban. Még mindig megütnek a kumitében. És igen, még mindig gondok vannak az önbizalommal, motivációval vagy a sérülésekkel. Csak úgy mint előző nap, amikor még nem volt fekete öved.


Micsoda megkönnyebbülés! Most már nem kell "Az Övre" koncentrálni. Koncentrálj magadra!

 

Mert a fekete öv nem a történet vége. Sosem volt az. Ez a kezdet. Ezért hívják ezt a szintet shodan-nak Japánban, vagyis az első szintnek.

Ha ezt megérted, akkor már szabadon követheted a karate valódi és legfontosabb célját: az emberi potenciál felfedezését és fejlesztését.


"A kezdő elméjében sok a lehetőség, a tapasztaltéban kevés." Shunryu Suzuki (1904-1971)

A fekete az új fehér.
worn-out-black-belt1.jpg

[Van egy ismerősöm, aki állandóan azt kérdezgeti, mikor lesz meg már végre a fekete övem, és szóljak ha meg van. És - kérdem én - ha meg lesz, akkor mi lesz? Megyek tovább. (a ford.)]

 

 

Forrás: Jesse Enkamp: The Black Belt Myth (What They Never Told You About Being a Black Belt)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr367522262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása