AikiMag

Az Aikido Magazin

Hogy mosd ki a hakamádat?

2012. szeptember 24. 11:14 - Csák Gergely

Sokaknak okoz gondot: hogyan, miben mossák ki a hakamájukat? Összehajtogatva, vagy csak úgy, bedobva a mosógépbe? Egyáltalán: kézzel mossuk-e, vagy mosógépben?


Az AikiMag segít!

Közszolgálati bejegyzésünket olvashatjátok.

Hozzávalók: mosószappan, vállfa, csipeszek és egy nagy lavór (ha nem mosógépben szeretnéd kimosni, hanem saját kezűleg).

Lavórban: ha nem szeretnéd a mosógépre bízni a hakamádat, tegyél egy nagy lavórt a fürdőkádba, engedj bele hideg vizet és tegyél hozzá valamilyen kímélő szappant (folyós szappan a legjobb).

Fordítsd ki a hakamádat és jól áztasd be, majd körülbelül két percig finom mozdulatokkal nyomogasd át rajta a szappanos vizet.  Ha ezzel megvagy, öntsd ki a szappanos vizet és sima vízben öblítsd ki, szintén átnyomogatva rajta a szappant, amíg ki nem tisztul teljesen. Ne csavard ki, bőven elég, ha a vállfához hozzácsipeszeled és a levegőn hagyod megszáradni.

Mosógépben: fordítsd ki a hakamát. Ezzel megkíméled a külsejét a túlzott dörzsölődéstől. A mosógépet állítsd a leghidegebb fokozatra (ha van: hideg vizes mosás), hideg vizes öblítésre és kézi mosási funkcióra, valamint rövid időre.

Adjál hozzál színes mosóport, a kíméletes fajtából, vagy szappant, eztán kifordítva tedd a mosógépbe. Ha a gép végzett, azonnal vedd ki a hakamát és fordítsd vissza, majd akaszd fel a vállfára. A vállfát hakamástul egy jól szellőző, száraz helyiségbe akaszd ki.

Hogyan akaszd fel a hakamát száradni?

Ez sem olyan egyszerű. A vállfa tetejére is érdemes két csipesszel rögzíteni a gurtnikat, és az aljára érdemes nehezebb csipeszeket tenni, hogy kihúzzák a szárát. Miközben kiakasztod, ellenőrizd, hogy a hajtások megfelelően álljanak és így elkerülheted a tortúrát a vasalással és a vicces megjegyzéseket az edzéseken, mert csálén áll. Tehát a hajtásokat mindig simítsd ki, mikor felakasztod száradni!

Ilyen legyen az alja:

 

Hakama-clips.gif

 

Így csipeszeld a tetején:

 

hanger1.gif

Ha megszáradt, elővigyázatosan hajtogasd össze egy tiszta helyen (a nappali padlóján ne, vagy csak akkor, ha előzőleg minden port és koszt feltakarítottál).

Milyen sűrűn kell kimosni a hakamát?

Gusztus dolga. Ha a hakamád teljesen szövet, kimoshatod akár minden gyakorlás után is, de vannak, akik minden második hónapban kerítenek sort erre a műveletre. Az AikiMag javaslata az, hogy - anyagi lehetőségeidhez mérten - vegyél egy jobb minőségű hakamát, bemutatókra és fontos edzőtáborokra, amit ritkán veszel fel. A hétköznapi hakamád hamar ki fog "térdesedni", az lehet valami strapabíróbb anyagból (félig pamut- félig poliészter), hogy jobban bírja.

 

A következő bejegyzésünkben azzal foglalkozunk: miért jön ki annyi kék a jobb minőségű hakamákból és miként színezi el a fehér gi-t.

 

(Köszönjük a bestkendo.com tippjeit!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr854799104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása