AikiMag

Az Aikido Magazin

Gyakorlati tanácsok

2012. november 26. 23:06 - ZalaváriNoémi

A légzés:

Nagyon fontos a kilégzés: erre kell koncentráljunk. Olyan nyugodtan és lassan kell kifújni a levegőt, amennyire csak lehetséges, ez megakadályoz abban, hogy hamar elfáradjunk.
Kilégzéskor történnek a legfontosabb dolgok: például a támadás. Ugyanis amikor belélegzünk, akkor sebezhetőbbek vagyunk, ahogy az ellenfél is. Belégzéskor a test könnyebbé válik és kevésbé lesz koncentrált: ez a gyengepont, egy lehetőség: ekkor kell támadni az ellenfélre, amikor beszívja a levegőt. Próbálj meg felemelni egy nehéz tárgyat belégzéssel, aztán kilégzéssel: hatalmas a különbség. Kilégzéskor az ember nehezebb, stabilabb és több erőt képes kifejteni.

A szemkontaktus:

Mindig az ellenfél szemébe kell nézni, hogy követhessük a benne zajló folyamatokat.

A testtartás:

„Ha a testtartás tökéletes, akkor az abból kiinduló mozdulat is tökéletes.” A testtartás befolyásolja a tudatosságot.

A tudatosság:

„Cselekvés közben a szándék és a tett egyidejűleg történik. Ha azt mondod: „Á, egy szörny! Hogy tudnám megölni?”, vagy csak egy pillanatra is habozol” – már meg is haltál. „A megérzésnek és a tettnek egy időben kell megjelennie.” – A nem gondolkodás nem egyenlő a tudatosság hiányával: nagyon is tudatosnak kell lenni.
„Csak a tudatosság képes megragadni a cselekvés lehetőségét, az üres teret, melyben cselekedni kell.”
„A test és a tudatosság egyesül, egész testeddel gondolkodsz, hiánytalanul beleadod magad a reakcióba.” „Gondolkozz az egész testeddel!”

Az energia:

Manapság az emberek arra törekednek, hogy energiát spóroljanak meg, de így csak félig élnek. „Meg kell tanulnod behatolni az életbe!” Összpontosítani kell, és a teljes energiát belefektetni abba, amit csinálunk. Ezt tanítja az „itt és most”. Az összes energia felhasználása nem azt jelenti, hogy nem marad belőle semmi! „Ha felhasználod az összes energiádat, frissel tudsz feltöltődni. Mindig rendelkezésedre fog állni, mint patakban a víz.” „Ne álmodd az életed! Teljesen abban kell létezned, amit teszel.”

 

Forrás: Taisen Deshimaru: A zen és a harcművészetek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr314927399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása