AikiMag

Az Aikido Magazin

A test és az elme összehangolása (1.)

2013. január 29. 14:49 - ZalaváriNoémi

Az aikidóban minden mozdulathoz szükség van a test és az elme koordinációjára. A folyamatos gyakorlás szükséges, hogy fenntartsuk az állandó stabilitást. Az elme és a test a természet ajándéka: egy elválaszthatatlan egység, ami segít, hogy elvégezhesd a feladataid, de csak ha jól összehangolod.
A testnek van formája és tud érezni az öt érzéken keresztül. De az elme alaktalan, és nem érez. Vannak akik úgy gondolják a test fontosabb, vannak akik az elmét teszik első helyre. Természetesen mindegyik szemlélet rossz. – Egy tenyér önmagában nem tud hangot kiadni, de kettő már igen: együtt.
Megérthetjük az összehangolás jelentőségét, de így is cselekszünk? Sajnos a válasz: „Nem”. Sokan a testet és elmét külön-külön használják, hatástalanítva egyiket vagy másikat. Kevés példája van a fizikai és mentális koordinációnak. Talán tapasztaltad, hogy bizonyos helyzetekben, krízishelyzetekben: például egy tűz vagy más vészhelyzeteknél megteszed a szükséges intézkedéseket, mented amit lehet, ahogy lehet: az agy és a test együtt mozog. Kicipelsz az égő házból egy nagyon súlyos tárgyat (vagy embert), amit normális, hétköznapi körülmények között fel sem tudnál emelni. Ebben az esetben az emelő erő nem kívülről jön. Az erő benned van. Az erő egy pillanat alatt megszületik a test és az elme koordinálása révén. A fizikai erő egyedül nem képes felemelni egy nagyon súlyos tárgyat.
Olvasol egy könyvet mialatt máson jár az eszed; dolgozol kelletlenül; mérges elmével próbálsz meg elaludni; megpróbálsz jól lenni, mialatt a halál miatt aggódsz; sétálsz előre, mialatt hátrafelé nézel; próbálsz másokat meggyőzni, mialatt te egyre dühösebb vagy. – Ezek mind arra példák, amikor a test és az elme elkülönülve működik.
Gyakorlással elérhető az összehangolás. Ez az erő lecsendesíti az elméd, így élvezheted a hála és az állandó felfrissülés érzését.
Az aikido minden mozdulata művészetté válhat. Aki csak a test mozdulataira figyel, és figyelmen kívül hagyja az elme törvényeit, beszélhet az aikidóról, de tulajdonképpen csak az aikido árnyékát ismeri: meggátolja a mély megismerést.
Ha gond nélkül pihensz a természetben, az elmédet és a testedet könnyen össze tudod hangolni, például egy tengerparton, egyedül hagyva könnyen visszatérhetsz az eredeti, ősi nyugalomhoz. Ha éjjel a csillagokat bámulod egyé válhatsz a természettel, az elméd és tested egyé olvad. Ha ezt az állapotot megtudnánk tartani a hétköznapi életben, milyen kellemes lenne a világ! De sajnos ez az állapot nem tart sokáig. Ez az élet egyik legnehezebb dolga. Még akkor is nehéz az elmét lenyugtatni, ha csendben ülünk és pihenünk, hát még ha mozgunk, gyakorlunk.
Az összehangolás gyakorlásának az egyik módja az aikido. Morihei Ueshiba felfedezte és megnyitotta az utat, hogyan lehet ezt a mindennapi életben gyakorolni.

 

 

 

 Forrás: Koichi Tohei és Morihei Uyeshiba (szerk.): Aikido: the coordination of Mind and Body for Self-defense. London: Souvenir Press, 1961. 39. o.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr345051194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása