AikiMag

Az Aikido Magazin

„Nem ijedek meg, ha földhöz vágnak”

2013. március 23. 10:09 - ZalaváriNoémi

Bizony, egy törékenynek tűnő hölgy is lehet kemény. Jó példa Micsinai Daniella, aki aikidót oktat az ELTE hallgatóknak…

aikido-edzés-G-és-M-340x190.jpg

Két évvel ezelőtt alakult meg az ELTE-BEAC Harcművészeti Szakosztálya, ahol az ELTE hallgatói kedvezményes áron, a többi egyetemistával együtt edzhetnek és fejlődhetnek, különböző küzdősportokban. Sorozatunkban olyan harcművészeket szólaltatunk meg, akik maguk is kötődnek az egyetemünkhöz…

Aki látott már nőt küzdeni, tudja jól, hogy a “gyengébbik nem” sokkal harciasabb, jobban tűri a fájdalmat és gyakran keményebben küzd, mint a férfiak. Micsinai Daniella maga is küzdelemre tanítja az ELTE-hallgatókat, méghozzá egy japán harcművészetre, az aikidóra. Hetente kétszer tart edzéseket, amelyeken a harcon kívül az önismeret, a testi-lelki harmónia és a saját félelmeink is a terítékre kerülnek.

Mióta aikidózol? Miért kezdted el?

Hét éve kezdtem el aikidózni még középiskolás koromban. Egy barátnőmmel elterveztük, hogy mindenképpen elkezdünk valami harcművészetet, párat ki is néztünk és először egy aikido edzésre mentünk le, végül ez lett a nyerő, rögtön megtetszett az ottani edzés és nem mellesleg a társaság is magával ragadott.

Mennyire meghatározó a mindennapjaidban, hogy például esténként harcművészettel foglalkozol? Érzel-e változást a korábbiakhoz képest? Ha igen, mi az?

Mára már eléggé meghatározza a hetemet, teljesen beépítettem a rutinomba. Sosincs rossz edzés, egy végig hajtott vagy ült, esetleg stresszes nap után nagyon felemelő tud lenni, hogy végre mozoghatok és nem az aktuális problémákra kell gondolnom. Szóval jó feszültség-levezető is. Amióta aikidózom sokkal magabiztosabb vagyok, jobb az állóképességem és tisztában vagyok vele, hogy fizikailag mire vagyok képes, amit az edzések során tovább tudok fejleszteni.

Mégis, mi az az aikido? Neked mit jelent?

Nos, ezt nehéz megfogalmazni, mikor elkezdtem, csak egy sima edzés volt, nem is gondoltam rá, hogy vizsgázzak belőle. Egy idő után aztán valahogy magával ragadott valami. Talán az tetszett a legjobban, hogy észrevettem magamon, ahogy fejlődök, és egyre ügyesebbé válok, illetve nem ijedek meg, ha földhöz vágnak, mert tudom, hogy előbb-utóbb esni is meg kell tanulni ahhoz, hogy jó harcos legyek. Az a jó az aikidóban, hogy nem csak fizikailag, de szellemileg is edz.

Hogyan zajlik egy általad megtartott edzés?

Rövid bemelegítés után alaplépéseket és gurulásokat csinálunk (persze az erősítés is elengedhetetlen), de alkalmanként egy kis rövidebb földharc is belefér felvezetésként. Majd az óra második felében különböző technikák gyakorlása következik párokban. Idővel, ha már ezek mennek, akkor bonyolultabb technikák, esések következnek, valamint nemcsak állásból, hanem suwari waza-ban (térdelésből) végzett technikákat is gyakorlunk.

Kinek ajánlanád, hogy jöjjön el aikidózni?

Abszolút bárkinek, sokszor mondják, hogy nem elég hajlékonyak, vagy nincs kondijuk, nem elég erősek stb. Ám ez nem baj. Pont azért kell jönni, hogy ezeket megtanuljuk, elsajátítsuk.

(Fotó: Zummaikido)

Csák Gergely

Cikk az ELTE Online-on: „Nem ijedek meg, ha földhöz vágnak”

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr125163717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása