AikiMag

Az Aikido Magazin

A legnagyobb tiszteletet a kezdők érdemlik

2013. szeptember 07. 10:08 - Csák Gergely

Bizonyosan voltál már olyan dojóban (edzőteremben), ahol a kezdők, szegények, kinyúlt pólóban és melegítőnadrágban, megszeppenve várták, hogy valaki odamenjen hozzájuk és kezdjen velük valamit. Aztán néhány odamentek, odavagdosták őket a földhöz, aki kicsit ügyesebb volt, az nem nyekkent nagyot. Aki megszokta, megszerette, megmaradt. Akinek nem tetszett, elment máshová edzeni. Lehet, hogy soem vált belőle aikidós, pedig lehet, hogy csak egy kicsit kellett volna neki segíteni, hogy ne nyekkenjen akkorát az elején.

A legnagyobb lépés mindig az első az aikidóban - és az élet minden területén. A csecsemő első lépései a legnehezebbek, de a szülei ekkor a legbüszkébbek rá. Aztán már természetessé válik, hogy jár.

A legtöbb emberben félelem és izgalom keveredik, amikor elmegy élete első aikido-edzésére. Bizonyosan mindenki félt attól, hogy megütik, hogy eltörik valamilyét, vagy egyszerűen összetöri magát, mert eldobják és nem tud esni. (Nem beszélek azokról, akik azt igénylik, hogy fájjon - ezek ritkán járnak aikidóra.)

Elmenni életed első edzésére a lenehezebb feladat. Végigcsinálni, ha már ott vagy - az már egy fokkal könnyebb. Bár látszólag az aikido egyre bonyolultabb lesz (egy darabig nagyon bonyolultnak tűnik), de igazából egyre könnyebb. Az első lépés az, amikor kilépsz a komfortzónából, utána az összes többi lépés abban az irányban, legyen bármilyen tapogatózó is, a többiek, a mester segítségével történik. Az első lépést önállóan és egyedül teszed meg; hacsak nem vagy még gyerek az aikido a Te döntésed és előbb-utóbb a Te utaddá válik, amire büszke lehetsz.

Ehhez képest egy mesternek - ebből a szempontból - sokkal könnyebb dolga van. Ismeri azt az utat, amit te még csak tapogatsz, tudja a lépéseket - emiatt, a tudása és a kitartása miatt természetesen tiszteletet érdemel. (Az aikido egyik alappilére a kölcsönös tisztelet és megbecsülés.) De a mesternek már nem kell azt a bizonyos első lépést megtennie. Benne már benne vannak a mozudlatok, ő már a saját komfortzónájában mozog, nem kell onnan kimozdulnia. 

A kezdőknek van a legnehezebb dolga az aikidóban. Emiatt a kezdők érdemlik a legnagyobb tiszteletet - szerintem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr545494766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása