AikiMag

Az Aikido Magazin

Wonder Woman - Csodanő a képernyőn

2014. február 25. 08:56 - Povázsai Laci

A képregény hősök kalandjai sokunk számára szórakoztatóak és inspirálóak, ráadásul igen szép számmal akadnak köztük olyanok, akik harc művészeteket alkalmaznak a rossz elleni küzdelemben. Egyik talán leginkább figyelemre méltó karakter e-téren Wonder Woman, vagyis Csodanő, aki tulajdonképpen egy modern amazon hercegnő. 

Wonder Woman, a DC kiadó egyik legismertebb karaktere és egyike a képregény aranykorában létrehozott szuperhősöknek. Története 1941-ben kezdődött és 1942-re már címlapon is szerepelt. Az akkor már igen népszerű Batman és Superman sorozatok mellett újszerű megközelítés volt egy női képregény figura, aki képességeiben semmiben nem maradt alul férfi társaihoz képest.

Az elmúlt több mint hetven évben számtalan változáson ment keresztül Csodanő karaktere, de a lényeg változatlan maradt: kő kemény, harcos amazon maradt, aki megkérdőjelezhetetlen morális iránytűvel ellátva igazodik el a többi szuperhős és szuper gonosz között, az Igazság Ligájának egyik oszlopos tagjaként, megküzdve bárkivel aki éppen aktuálisan a világ vesztére tör.

Az amazon hercegnő képességeit tekintve repül, majdnem olyan erős mint Superman, veszedelmesebb harcos mint Batman, isteni fegyverzete és páncélzata van valamint mágikus lasszójának segítségével bárkiből ki tudja szedni az igazságot. Közel legyőzhetetlen harcos, aki nem mellesleg egy gyönyörű nő, aki már sok DC karakter fejét csavarta el hosszú pályafutása alatt.

A 70-es években - több más képregényhez hasonlóan - egy elég funky TV filmsorozatot csináltak belőle, amely mai szemmel nézve igen mókásra sikeredett, ez kis is derül az alábbi válogatásból :D

A sorozat az aranykorbeli Wonder Woman kalandjait dolgozta fel, ahol a fő ellenfelek a nácik voltak. Csodanőt Lynda Carter alakította, aki megjelenésében abszolút hozta a képregényben megszokott formát: magas, hosszú fekete hajú, dús keblű hölgy. Itt a küzdelmi képességekre nem nagyon fektettek hangsúlyt, a kor többi vicces képregény adaptációjához hasonlóan (például Hulk  lenyom egy medvét vagy Pókember elgyepál pár kendóst :D).

Teltek múltak az évek és a Warner Bros Animation elkezdte csinálni forradalmian új, sajátos képi világú rajzfilm sorozatait. Ezek sokkal közelebb hozták a képregények hangulatát a nézőkhöz és néha megdöbbentően jó szori vonalakkal nyújtottak kellemes szórakozást. Wonder Woman az Igazság Liga sorozatban nagyon komolyan letette a névjegyét, amit mi sem bizonyít jobban mint a következő (szerény véleményem szerint minden idők legjobb csaj bunyóját felvonultató) videó.

A sorozat sikere után amazonunk kapott egy teljes estés rajzfilmet, amiben az eredet történetét ismerhettük meg jobban. Ez egy igazán jól sikerült darab, abszolút méltó a Warner Animation korábbi munkáihoz.

A rajzfilmek sikerén felbuzdulva újra felmerült egy TV sorozat készítése 2011-ben, azonban a project nem jutott tovább egy pilotnál. A DC karakterek filmes feldolgozása sok szakértő szerint elég nehézkes, mivel azokat 70-80 éve találták ki és nem minden működik filmen, ami működött képregényben - erre jó példa a kicsit blőd Zöld Lámpás film.

Ezzel el is érkeztünk napjainkhoz. A tavalyi Acélember nagy áttörés volt a DC karakterek filmesítésében és nemrég bejelentette a stúdió, a folytatás címét: Superman VS Batman. Bár az ötlet nagyon jó, hogy kikövezze az Igazság Ligájához vezető utat, mégis akadnak aggasztó hírek a filmmel kapcsolatban (például Ben Affleck mint Batman nem dobogtatta meg a rajongók szívét). Úgy néz ki Wonder Woman is megjelenik majd a filmben, Gal Gadot alakításában. A színésznő kiválasztása még egy ok volt arra, hogy a rajongók felhördüljenek, bár nemrég posztolta a Facebook-on, hogy kőkeményen elkezdett edzeni:

Hát, kíváncsi leszek nagyon mi fog ebből kisülni, valószínűleg itt többre lesz szükség mint egy jó személyi edző meg néhány kick-box kombináció gyakorlása...

Nehezen tudom megérteni, hogy miért nem választottak olyan színésznőt, aki eleve harcias kiállású, amikor ott van Hollywoodnak Gina Carano, akinek érdemes megnézni a Bűn Hálójában (Haywire) című akció thriller-ét. Szerintem kiköpött Wonder Woman.

Szerintetek?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr515828934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zetman 2016.04.15. 21:42:19

Szerintem jó választás lett Gal Gadot. Rajta kívül Katy Perry hasonlít jobban Wonder Womanre (az adottságai megvannak), de ugye ő nem lehet. :D
Egy képet is mellékelek eme link gyanánt.
s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c2/bb/69/c2bb696d0b1f2a6e50575c500a678551.jpg

Amúgy Izraelben a nőknek is kötelezően le kell tölteni a katonai szolgálatot. Bár szerintem Gal már az USA-ban nőtt fel.
süti beállítások módosítása