AikiMag

Az Aikido Magazin

A színfalak mögött - koncepció és kivitelezés a videóinkban

2014. május 16. 08:00 - Povázsai Laci

Legutóbbi forgatásunk eléggé rendhagyóra sikeredett, több szempontból is. Először is végre kiszabadultunk a dohos edzőtermek világából és lelátogattunk a festői szépségű Köveskálra. Az interjúnk alanya Szentimrei Réti István karate nagymester volt, aki tapasztalatánál, élet felfogásánál és személyiségénél fogva is nagyon ritka, érdekes ember, akinek történeteit hallgatva könnyen egy regényben érezhetjük magunkat. De nem itt kezdődött a videós történetünk, szóval egy kicsit elkalandoznék.

C360_2014-05-01-09-34-49-248.jpg

Egy ideje már készítünk videókat. Tavaly kezdtük a munkát, a Hinode Aikido Dojo promo videóival. Akkor egy koncepciónk volt: legyen bulis, jöjjön át az edzések hangulata és derüljön ki, hogy mi is az amit csinálunk reggel 7-től.

Így lettek a következő videók:

Februárban/márciusban forgattunk és őszre lettek meg a videók. Kölcsön felszereléssel ment a kamera munka, a vágás pedig barátomnak Krámli Andrisnak a volt munkahelyén történt suttyomban. Nem tudtuk, hogy mit akarunk kihozni az egész történetből, egy dologban voltunk csak biztosak: valami jót csinálunk és a sok átdolgozott éjszaka során jókat mosolyogtunk azon, hogy végre filmet csinálunk. Aztán jött az AikiMag és úgy döntöttem, hogy tovább megyünk, viszonylag jelentős összeget befektettem és meglett a saját felszerelésünk. Kamera, mikrofon, lámpa, állvány, szűrők, lencsék stb, 

C360_2014-03-10-10-25-18-428.jpg

C360_2014-03-20-20-44-13-775.jpg

Nagy ugrás volt ez, mivel nem kell már kuncsorogni és szívességeket kérni ahhoz, hogy forgassunk és nem telnek el hónapok a vágásig, ami külön jót tesz a tartalomnak. Első riportunkat már az új cuccal forgattuk és azt hiszem egyet érthetünk abban, hogy nagy ugrás volt az előzőekhez képest, hiszen ez már egy komoly riport volt, viszont továbbra is szinte mindent improvizáltunk, tulajdonképpen az egészet egy élő tesztnek terveztük, aminek egész pofás eredménye lett:

Elérkeztünk hát a legutóbbi riporthoz. Ez mérföldkő lett, több okból is: először forgattunk vidéken. Nem gondolná az ember, hogy ez akkora dolog, annyira mindenesetre egyből sikerült benézni a logisztikát, hogy itthon hagytuk a nagy mikrofonunkat, amit azért sajnálunk. A helyszín és az interjú alanya teljesen más megközelítést kívánt az eddig megszokottaktól. Nem lett volna elég egy két gyors vágás, meg pörgős zene. Nem adta volna vissza a hangulatot. Szóval agyaltunk. Órákig. Maga a zene választás is sokáig tartott. Ismerve Réti shihant, valami olyat szerettünk volna találni amiből átjön a kalandos élete és a zen nyugalma is. Western zene kellett, western hangulattal, hiszen a táj, az épületek, a shihan motorozás iránti szenvedélye mind ezután kiáltott. Csak nem mindegy, hogy milyen zene. Morricone nagyon nyilvánvaló lett volna, valami más kellett. Aztán eszembe jutott egy Chuck Norris film, amit elég sokszor láttam, ráadásul a rossz fiút alakító David Carradine-nak eléggé beszédes rendszáma volt a filmben: "CARATE" :D Innen további tervezés vette a kezdetét, írtunk egy story boardot, amiben előre kitaláltuk milyen felvételeket szeretnénk készíteni, kb 80%-a meg is valósult. A Youtube-ra való átnyergeléssel pedig végre teljes HD tartalmat tudtunk adni. A vágásnál viszont nagy dilemmánk volt. Annyira erős és érdekes volt az interjú, annyi fontos és értékes dolgot mondott a mester, hogy egyszerűen nem tudtuk és nem is akartuk rövidebbre fogni a filmet.

Csák Gergely kolléga a következőeket mondta nekünk, miután lelkesen bemutattuk a művünket:

"Van egy pár megjegyzésem a videóval kapcsolatban. Az egyik, hogy az eleje és a vége, a hangulatkeltő részek kicsit ... nem is tudom. egyszer röhögtem, máskor besírtam ezeken a filmes kliséken. :-))) Lehet, hogy kicsit sok lett, kicsit hosszú lett. A másik, hogy nem mindenkinek lesz türelme végignézni ezt a videót, lehetne legközelebb pörgősebb a vágás, rövidebb az egész ... Viszont az egész, ahogy összevágtátok, a mondanivalója, nagyon ütős lett. Gratula!."

És van benne valami. Tényleg lassú lett, tényleg klisés, mégis úgy érzem, hogy ez így kerek. Fényévekre van attól ahonnan elkezdtük és az a célunk, hogy ezen az úton menjünk tovább és minőségi munkát adjunk ki a kezünkből, érdekes témákat tárva elétek, a nézőink elé.

Ezúton is köszönöm minden kedves ismerős és ismeretlen embernek aki gratulált és megosztotta a videóinkat. Ez nekünk nagyon sokat jelent, hiszen a lelkesedés hajt bennünket! Szóval bármilyen véleményt megköszönünk és örülünk ha megosztjátok másokkal is amit csinálunk!

Szólj hozzá!
Címkék: film videó AikiMag

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr876159448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása