AikiMag

Az Aikido Magazin

Az aikido, mint szertartás

2013. május 04. 12:08 - Csák Gergely

Az Aiki Jinja (合気神社) egy apró szentély, amitmég Morihei Ueshiba építettetett Iwamában. (A "jinja" szentélyt jelent.) A szentélyhez edzőterem is tartozik. Ennek külső részén, a tornácon tulajdonképpen minden évben, április 29-én aikido-bemutatót tart a Doshu. A 2013-as videót a mi kiküldött tudósítónk, Guillaume Erard rögzítette.

A szentély bejáratát 42 istenség őrzi, ők voltak Morihei Ueshiba védőszellemei. A templom első része, a Honden 1943 őszén készült el, a második, a Haiden 1962-ben. Mindkét részt Morihiro Saito renováltatta 2001 és 2002 között, Moriteru Ueshiba hozzájárulásával. A szentély köré kerítést húztak és egy követ állítottak elé, "Aiki Jinja" vésettel, amelyet a kalligráfia és az aikido mestere, Seiseki Abe készített. Ő tanította kalligráfiára Morihei Ueshibát is.

A szentély előtt O-Sensei szobra áll, ahogy az iwamai vonatállomáson is.

Morihei Ueshiba minden hónapban egy óra hosszan vallásos szertartást vezetett a szentélyben, amelyet Tsukinamisai-nak (月並み祭) hívott. Ilyenkor ételt, italt (gyümölcsöket, halat, zöldségeket) ajánlottak az istenekenek. Ezután kisebb bulit tartottak az uchi-deshik részvételével. Ezt a szokást a következő doshuk is megtartották.

Évente bemutatnak egy különleges szertartást is a szentélyben, április 29-én. Ekkor kezdődik Japánban az Arany Hét-szünet (Magyarországon ez a tavaszi szünetnek felel meg). Ezt "Aiki Jinja Rei Taisai-nak" (合気神社例大祭 "Az Aiki Szentély Nagy Fesztiválja") hívják; egy Omoto-pap tartja és O-Sensei halálának évfordulójához kötik (1969. április 26.). Több száz aikidóka gyűkik össze a szentélyénél, hogy végignézzék a szertartást, de ilyenkor Iwamában is megmelékezéseket tartanak.

A fesztivál rendszerint a "shubatsu-val" kezdődik, ami egy Shinto szertartás. Ezt követi a "taisai-shukuji", ami a rituális köszöntés. Utána következi a "tamagushi-hoten", ami a megszentelt virágok, virágzó ágak felajánlását jelenti. Mindezt az Ueshiba-család, az aikidós hírességek és a helyiek végzik el. Imát mondanak az Ueshiba-családért és más aikidós méltóságokért. Elmondanak egy különleges Shinto imádságot is, amit "Amatsu Norito-nak" hívnak. Ezután a Doshu elmondja a beszédét és bemutatót tart a haiden-ben. A bemutató neve ilyenkor: "hōnō embu" (奉納演武). Az erről készült videót láthatod fent.

A fesztivál a "naorai-jal" zárul, amely egy szertartásos ebéd a szentélyben és a környező kertben, a virágzó fák alatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr1005280689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása