AikiMag

Az Aikido Magazin

Hogyan kell küzdeni

2012. november 15. 21:31 - ZalaváriNoémi

"Ha ismered az ellenfeled és ismered önmagad: vívj akár száz küzdelmet, százszor fogsz győztesen kikerülni.
Ha nem ismered az ellenfeled, de ismered önmagad: veszíthetsz és nyerhetsz egyaránt.
Ha nem ismered sem az ellenfeled, sem önmagad: minden küzdelem, melyet megvívsz, veszteség lesz számodra."
(Taisen Deshimaru)

 

Teljes odaadással, takarékoskodás nélkül kell küzdeni, úgy mintha az lenne az utolsó ütésed, az utolsó támadásod, az utolsó mozdulatod, úgy mintha a következő pillanatban meghalhatnál és ez lenne az egyetlen esélyed. "Efféle elkötelezettség nélkül a zenből szertartás lesz, a harcművészetek pedig sporttá válnak." (George Leonard)

A nyugatiak számára nehezebben érthető meg az út jelentősége, annyira beléjük, belénk lett és van nevelve a cél az álmok elérése, megszerzése, és az állandó erre való törekvés, eredmények, sikerek szerzése, hogy gyakran csak a célt, a végállomást látjuk.
"Miért gyakorolsz?" Kérdezték Leonard-tól, "Lényegében a gyakorlásért." – felelte. Persze közben szert tesz fizikai erőnlétre, magabiztosságra, jóindulatra, de a végső cél az út.
Modern viselkedés, hogy manapság mindenki rohan, még az ételt sem rágjuk meg rendesen, már rohanunk is tovább céljaink felé. "Minden pillanatban tudatosnak kell lenni, reggel felkeléskor, munka és evés közben, lefekvéskor. Ez önmagunk uralásának a módja." (Taisen Deshimaru) A Békés Harcos útja c. filmben és könyvben is beszélnek a tudatosság fontosságáról: mindig arra kell figyelni, amit épp csinálsz. A történetben szereplő Dan mestere, rászólt a fiúra: "Habzsolsz! Így nem érzed az étel ízét!" - mert nem figyelt rá. Az emberek gyakran csőlátással rohannak a céljaik felé, és közben nem veszik észre, mi történik és hogyan.

"Mennyi ideig tart, míg elsajátítom az aikidót?" - kérdezték nem egyszer Leonard mestert tanítványai: "Több mint tizenkét éve gyakorlok, ebből hat éve tanítok is, de jóval távolabb érzem magam az aikido elsajátításától, mint az első hat hónap után. Talán Deshimaru mester szavaival kellene válaszolnom, melyekkel ő válaszolt a hasonló kérdésekre: "Amíg meg nem halsz!"."
Hajlamosak vagyunk azonnali eredmény elérésére törekedni.
"Nemrégiben az egyik esti edzésen egy vörös arcú, dühös tekintetű új növendékre figyeltem fel. "Akkor is megcsinálom jól ezt a mozdulatot" - mondta az izmos fiatalember - "ha egész éjjel itt kell maradnom." Amilyen gyengéden csak tudtam, azt mondtam neki, hogy jobban tenné, ha nem törekedne így a gyors tökéletesedésre." (George Leonard)

 

(Taisen Deshimaru: A zen és a harcművészetek c. könyvből.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr644909233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása