AikiMag

Az Aikido Magazin

A test és az elme összehangolása (3.) - Az egyetlen pont

2013. február 12. 22:55 - ZalaváriNoémi

Az egyetlen pont az alhas középpontjában van. Az ősi időkben keleten ezt a pontot Seika-no-itten-nek nevezték és elsődleges fontosságúnak tekintették. Ahhoz hogy koordináljuk az elmét és a testet, ahhoz, hogy megértsük az igazi aikidót meg kell értenünk az egyetlen pont fontosságát.
Az elmének ereje van. Koncentrálj a problémára, de ne kapaszkodj bele – így lesz igazi a koncentráció. Ha úgy koncentrálsz egy dologra, hogy közben ragaszkodsz hozzá, csak úgy fog tűnni, hogy koncentrálsz. A koncentráció rögzítést jelent, ha megpróbálod elkerülni a rögzítést a koncentráció lehetetlen lesz. Ha körbe vagy vége emberekkel, de csak annak az egy embernek a mozdulatait nézed, aki előtted van, nem láthatod a többiek mozdulatait.
Képesnek kell lenned nyugodtan tartani az elmédet. Koncentrálj a legrövidebb pillanatra, hogy észre vedd a legkisebb mozdulatot is. Ennek a koncentrációnak muszáj egyik ellenfélről a másikra ugrania, aki épp csinálja a lényeges mozdulatot. Mivel mindig az egyénre koncentrálsz, folyamatosan változik a pozíciód.
Ahhoz, hogy az elmédet egy ponton tudd tartani, muszáj koncentrálnod valahova. Ez a hely az egyetlen pont. A gravitáció központja mindig alacsonyan  van. Ha ellazítod a tested, az erőd természetesen süllyed le a testedben. A fejre vagy a vállakra  való koncentrálás ellentétes a természet törvényeivel. Ha az elmédet a testednek egy alacsonyabb pontjára összpontosítod a vállaidban lévő erő leszáll, és az erő ott fog nyugodni, ahol kell.
Az egyetlen pont az elme és a test metszéspontja. Ez az ahol az elme és a test törvényei összekapcsolódnak. A mentális és a fizikai koordináció csak akkor lehetséges amikor a nyugodt elme az egyetlen pontra koncentrál.
Van itt egy másik probléma. Ha az elme egész idő alatt az egyetlen pontra koncentrál, lehetetlen ebben az elfoglalt világban másra gondolni. Ez igaz. Még beszélgetni sem tudsz másokkal. Az elmédnek mindenre kell koncentrálnia, nem szabad egy dolgon megragadnia.
Ha az egyetlen pontra koncentrálsz és ellazítod a vállaid, a testtartásod biztos lesz és könnyűnek fogod érezni magad. Ezt a mindennapi cselekedeteidbe bele kell vinned. Az lenne a jó, hogy a végén tudatos gondolkodás nélkül megtudnád ezt csinálni.
Először ezt az állapotot könnyen meg lehet zavarni. De fokozatosan hosszabbíthatod az időt, amit ebben az állapotban töltesz, míg végül még alvás közben is fenn tudod majd tartani. Amikor majd problémákkal állsz szemben, bármikor megmutathatod ezt a képességedet, gyakran önmagad legnagyobb meglepetésére. Ha meg tudod tartani ezt az állapotot, akkor el tudod dobni az ellenfeled, és te is kellemes érzéssel tudsz esni. Ha ezt az állapotot megzavarják érezni fogod, hogy valami, valahol rossz.
Könnyű fenntartani ezt az állapotot amikor békés vagy, de sokkal nehezebb amikor számtalan különböző mozdulatra van szükség. Ennek a nehéz dolognak a megkönnyítése az aikido legfőbb jellemvonása.
Az aikido oly sok alapelve a természet törvényein alapszik.

 

 

forrás: Koichi Tohei és Morihei Uyeshiba (szerk.): Aikido: the coordination of Mind and Body for Self-defense. London: Souvenir Press, 1961. 46. o.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr155077586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása